tiistai 25. lokakuuta 2016

Merkitykselliset kirjat


Pitkästä aikaa päätin osallistua Kivemman blogin organisoimaan #Listahaasteeseen. Lokakuun aiheena on 5 merkityksellistä elokuvaa/kirjaa. Päädyin kertomaan kolmesta vaikuttavasta kirjasta, sillä nuorempana olin melkoinen lukutoukka (eikä nyt ollut tarpeeksi aikaa kertoa viidestä). Yhä tänäkin päivänä rakastan kirjoja, lukemista ja kirjoittamista, lukio-opintojen vuoksi harrastus vain on jäänyt vähemmälle. Kirjat tarjoavat lukijalle huomattamasti monipuolisemmat mahdollisuudet luovuuteen ja mielikuvituksen käyttöön - valmiita ratkaisuja ei ole...

Kirjoissa mua viehättää tunteisiin vetoavat, vaikeat ja yllättävät teemat. Pinnalliset kirjat ei oo mun juttu, kaipaan kirjalta jotain enemmän. Nyt aion esitellä kirjoja, jotka ovat jättäneet minuun lähtemättömän vaikutuksen - tavalla tai toisella. Itseäni eniten yllätti se, että valitsemani kirjat ovat julkaistu yhdeksänkymmenen vuoden sisällä. Tunteiden kirjo on kirjoissa laaja, mutta kaikki yhdistää ajankohtaiset teemat ja kyyneleitä kirvottavat tapahtumat.

Anne Frank -  Nuoren tytön päiväkirja (1947)

 

Kirja joka kaikkien tulisi lukea! Kerronta on ajatonta ja voin hyvin kuvitella, kuinka tänäkin päivänä sodan runtelemassa Lähi-Idässä perheet pakenevat henkensä edestä ja heidän ainoa toive on sodan päättyminen. Annen ajatukset eivät poikkea tämän päivän esiteinin mietteistä ja hän osoittautuu fiksuksi sekä upeaksi nuoreksi naiseksi. Itkin useaan otteeseen kirjaa lukiessa. Tulin ajatelleeksi paljon elämää - meillä Suomessa on asiat hyvin. Täällä valitetaan aivan liikaa, vaikkei meidän tarvitse pelätä pommituksia tai piilotella ullakolla. 

Kaikkein liikuttavimpia kohtia kirjassa ovat Annen perheen kohtalo ja nuoren tytön unelma. Kymmenet miljoonaat ihmiset ympäri maailman tuntevat Anne Frankin tarinan, joka kaikessa totuudessa ja kamaluudessa symboloi natsien juutalaisvainoja. On aivan käsittämätöntä pohtia sitä pahuutta, joka koitui liian monen ihmisen kohtaloksi. Miksi paha voittaa aina lopulta hyvän?

Tiina Lehtineva - Hero (2015)

 

Tämän kirjan mä luin samana päivänä, kun viime joulukuun viimeisinä päivinä yritin itsemurhaa. Jollain hassulla tapaa kirjan loppuratkaisu sai varmistumaan päätöksestä "mä teen sen tänään". Kirja on äärettömän tunnerikas ja laittaa ajattelmaan sitä rohkeutta, millä toisinaan puolustaudumme pahuutta vastaan. Onko eettisesti oikein sotkeutua huumeisiin suojellakseen tärkeätä ihmistä vai pitäisikö vierestä vain katsoa, kuinka toisen käsivarteen iskettäisiin neula vastentahtoa?

Huumeet on arkipäivää monille ihmisille ja on hienoa, että elämästä huumehelvetin kierteissä kerrotaan. Lehtineva ei mässäile huumeidenkäytöllä vaan tuo monia eri näkökulmia esiin. Huipulta pudotus on kova rikollisuuden ja huumeiden maailmaan. Omakohtaista kokemusta huumeiden käytöstä ei onneksi ole itselläni. Tästä huolimatta tiedän, mitä ne tekevät ihmiselle. Tiedossa on liian monta kuolemaa, "sekoamista" ja elämän hapertumassa tuttavapiirissä ja sen ulkopuolella...

A.A. Milne -  Nalle Puh (1926) 

 

Nalle Puh on kautta aikain ollut suosikkini, eikä sen asemaa uhkaa mikään! Kuka voisi olla rakastamatta höpsöä Nalle Puh -karhua tai energiaa tihkuvaa Tiikeriä, joka taitaa homppupomppu hyppyhyppy koikkaloikkasen? Jo aivan pienenä tää kirja ja tähän liittyvä materia ja elokuvat on olleet lähellä mun sydäntä. Järkyttyisitte, jos näkisitte ne kaikki pehmolelut ja taulut... Ehkä mä silloin lapsena vaan tajusin ton tarinan ainutkertaisuuden.

Kertomuksessa sinällään ei ole mitään uutta nykypäivän lastenkirjoihin verrattuna. On kuitenkin ajateltava, että tuo Nalle Puh tarina on syntynyt yhdeksänkymmentä vuotta sitten! Voi siis olla, että Milne on tuon tyylisen lastenkirjallisuuden luomisen kulmakiviä. Itseasiassa on aivan uskomatonta, että vuosikymmenten jälkeen lapset aina vain rakastuvat puolenhehtaarin metsän rakkaisiin asukkaisiin.

Kirjassa käsitellään paljon ystävyyttä, joka on aina tärkeä teema. Ystävien laatu korvaa määrän ja pienet mokat on helppo unohtaa. Tämä antaa ajateltavaa nykypäivän ihmisille. Voisiko riidat selvittää järkevämmin? Miksi ylipäätään mollaamme toisia? Nalle Puh tarinassa ystävyksiä ei haittaa erilaisuus, kaikki ovat keskenään samanarvoisia. Virheineen ja hyvine piirteineen he elävät huoletonta elämää!

Ehdottomasti suosittelen lukemaan nämä kirjat. Ne ovat täyttä rakkautta ja muovanneet mua tälläiseksi kuin olen. Mitkä on teille merkityksellisiä kirjoja/elokuvia? Vielä ehtii postata aiheesta ennen marraskuun alkua ;)!

4 kommenttia:

  1. Mun on pitänyt lukea toi Anne Frank jo muutama vuosi, mutta nyt mun varmaan on pakko hankkia se jostain :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin meni pitkään ennen kuin sain aikaiseksi luettua tämän kirjan. Toisaalta oon vaan tyytyväinen, sillä tarina tosissaan on aika rankka ja tällei vanhempana siitä sai enemmän irti. Suosittelen ehdottomasti lukemaan!

      Poista
  2. Mahtava miten erilaisia kirjoja listasit, mutta silti niissä jotain hyvin samanlaista :)

    Kivempi blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon aivan samaa mieltä, näiden kirjojen välillä on yhteys!

      Poista