torstai 21. heinäkuuta 2016

Mokkapalat



Pari päivää takaperin leivoin pellillisen mokkapaloja. Mummoni ilahtui kovasti, kun kyläilemää
mennessä toin leivonnaisia mukanani. Kyllähän nuo minullekin maittoivat, puhumattakaan veljestäni! Mokkapalat tuntuvatkin olevan sellainen kestosuosikki, josta kaikenikäiset pitävät. 


Mokkapaloja on muutenkin kiva tehdä, sillä vaiheet ovat todella yksinkertaisia ja valmistus nopeaa. Myös ne ei kokeneemmat leipojat pärjäävät varmasti! Itse tein ulkomuistista nuo mokkapalat (mokkikset) tutun ja turvallisen reseptin mukaisesti. Näitä on väsätty niin monet kerrat, että väkisinkin on jo muistettava resepti!


MOKKAPALAT (pellillinen)

Pohja

4 munaa
4 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1½ dl kylmää kahvia/maitoa
175 g margariinia

Kuorrute

5 dl tomusokeria
2,5 rkl kaakaojauhetta
2,5 tl vaniljasokeria
n. 3,5 rkl kuumaa kahvia
62,5 g rasvaa

Valmistusohje

Kokoa tarvitsemasi aineet ja keittiövälineet esille. Laita uuni lämpiämään 200:n asteeseen ja asettele (mieluiten syvälle) pellille leivinpaperi. Sulata margariini (sekä keitä kahvi), jäähdytä. Sekoita kuivat aineet keskenään (sihdin avustuksella) ja vatkaa erillisessä kulhossa kananmunat sekä sokeri kuohkeaksi seokseksi. Lisää muna-sokerivaahtoon jäähtynyt margariini, kuivat aineet sekä kylmä kahvi/maito. Kaada valmis taikinaseos pellille ja kypsennä mokkapalat uunin keskitasolla n. 13-15 min.

Kuorrutteen valmistamisen voit aloittaa pohjan jäähdyttyä. Kuumenna kahvi. Sulata margariini sekä mittaa sihdin läpi tomusokeri ja kaakaojauhe, lisää vaniljasokeri. Sekoita erillisessä astiassa kaikki aineet keskenään ripeästi ja lisää tarvittaessa kahvin määrää. Kaada valmis kuorrute pohjataikinan päälle ja levitä kuorrutetta reunoja kohti, jotta kuorrutteesta tulee tasainen. Halutessa kortistele nonparelleilla.


Alkuun pelkäsin pohjan olleen turhan kauan uunissa, sillä yksi reunoista oli tummempi kuin muut. Tummemmasta kohdasta ei koitunut haittaa, sillä se maistui aivan samalta ja peittyi kuorrutteeseen! Tyhmänä ihmisenä leikkasin ”ylimääriset” reunat pois ennen kuorrutteen laittoa. Öh, (mitkä ylimääriset?). Eihän niitä tuossa vaiheessa vielä olekaan… Noh, erheeni korjaantui siten, että kuorrutteen levittämisen jälkeen vielä viimeistelin reunat.


Minulle sattui myös kömmähdys kuorrutetta lisätessä. Otin hyvältä vaikuttavan metallisen lastan käteeni ja aloitin kuorrutteen levittämisen. En tiedä mitä vikaa siinä lastassa oli, sillä homma ei toiminut sen kanssa alkuunkaan. Hennoista otteista huolimatta, pohjan päällinen tarttui lastaan kiinni nousten kuorrutteen alta sen päälle... Lopulta päädyin levittämään kuorrutetta tuiki tavallisella ruokailuveitsellä, mutta tuossa vaiheessa kuorrute oli jo niin kovettunutta, että ulkonäkö kärsi huomattavasti! Mutta kuten isä aina sanoo, suussa se kuitenkin menee rikki. Ja no, ulkonäöstä huolimatta mokkapalat maistuivat herkullisilta!


Nyt leivonta hommiin ja herkuttelemaan! Pidätkö mokkapaloista vai onko ne ehdoton nounou?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti